Csutka István színházigazgató almás szűzérméivel indult, s egy csapásra népszerűvé vált a Debrecen Televízió magazinja, a Kukta. Hétről hétre más közismert személyiség fordult meg a konyhastúdióban, ahol profi szakács irányításával sajátította el – a nézőkkel együtt – egy étel elkészítésének fortélyait.
Első évben Kiss Tamás, olimpiai ezüstérmes szakács vezetésével nyertünk betekintést a konyhaművészet titkaiba, később Komódi Ferenc konyhafőnök neve fémjelezte a műsort. Sok hasznos ötletet, praktikát leshettek el, akik figyelemmel kísérték a Kuktát.
Hiszem, hogy ételeink mennyisége és minősége jelentősen befolyásolja az egészségünket és a közérzetünket, hogy táplálékunk lehet gyógyító erejű és lelkünk felvidítója is. Rendkívül fontos a szép tálalás, az ételek változatos színe, és az a szokás, hogy a család tagjai lehetőleg minél többször, szépen terített asztal mellett, együtt étkezzenek.
Ezen kötetben a műsorban elkészített ételkompozíciók receptjeiből nyújtunk át egy csokorral, s a meghívott vendégek engednek betekintést étkezési szokásaikba, konyhájuk paravánjai mögé.