"Varietas delectat, a változatosság gyönyörködtet! Ki ért velem egyet, hogy a muffinra ez a mondás nagyon is igaz?! Pár évvel ezelőtt úgy robbant be a konyhai kreációk sorába, mintha azelőtt nem ismertük volna. Hát ilyen a divat, kérem! Mert, hogy ne feledjük, azelőtt is ott hordták a nyakukba kötött péksüteményes fatálcán a londoni utcai árusok, no meg ahogy szokás, átvándorolt a hagyomány a tengeren túlra is az emberekkel együtt. És némileg változott összetételében, nem csak kelt tésztából, hanem sütőporral vegyítve is kavarták. Változatos? Igen, mert lehet édes és sós, gyümölcsös és zöldséges, lekváros, húsos és hús nélküli, gyermekeknek díszített vagy ünnepi, gyors és olcsó műfaj zsúrra, sör és bor mellé, reggelire, uzsonnára, kirándulásra, nem várt vendég elé, maradék kiváló és kreatív felhasználására és így tovább. Csak lazán bekavarjuk, külön a nedves, külön a lisztes hozzávalókat, majd összeborítjuk, és máris kanalazhatjuk a formába, kapszliba, kerámia csészécskékbe, kinek mihez van gusztusa. Vigyázat, legfeljebb háromnegyedig töltsük meg a formát, mert muffinunk a jó melegben nagy levegőt vesz és büszkén kidagad. Sütés után is hagyjuk legalább tíz percig pihenni, ezután aztán jöhet a fantáziadús díszítés és tálalás.
No de ne legyünk mostohák az aprósüteményekkel sem, hisz ugyanilyen sokoldalú a felhasználásuk. Itt alaposabban gyúrjunk, kavarjunk, készítsük össze a hozzávalókat, szerezzünk be előre a formavágókat, díszítő figurákat, és mehet a sütés. Mivel előkészítése igen hasonlít a gyurmapadon végzett tevékenységekhez, vonjuk be bátran a csemetéket is (saját süti mindig finomabb)! No és a drága, éltető Napot idéző palacsinták? Kerek, meleg, illatozó, és rongyosan is, gazdagon is imádni való! Igen, a palacsinta is a változatos műfajok közé sorolható, azért került e kötetbe. Vékonyan vagy vastagon, sósan vagy édesen, töltve, hajtva, tekerve, mindenképp kínáljuk desszertként, főételnek vagy különlegességnek! Jó étvágyat, merész hozzáállást!"